Mesék

Születtek Pillanataim, Pajkos Pillanataim, de úgy érzem, megérdemelt helyük van a Meséimnek is, különösen azért, mert ők a legritkábbak... Akárcsak az igazgyöngyök... Mesék... Nem csak gyerekeknek...

Friss topikok

Linkblog

A mumus

2008.01.23. 14:29 - blueeye

 

A mumus bánatosan üldögélt a szekrényben. Hosszú évek óta senki sem járt az ősöreg padláson.

- Meg kellett volna fogadnom nagyanyám tanácsát, és elköltözni, amíg még lehetett! – sóhajtott.

Hirtelen zajt hallott. Ugrásra készen megfeszült.

- Mama! Mama! Idenézz, miket találtam! – ujjongott egy cérnahangocska.

A mumus a szekrény résein át kikukucskálva egy barna copfos kislányt pillantott meg, aki csillogó szemmel járkált a padlás lomjai között. Felfedezte a szekrényt. Már nyúlt volna a fogantyúhoz, mikor lentről egy fiatal női hang megállította:

- Kata! Gyere uzsonnázni! Majd utána folytathatod!

A kislány még egy sóvár pillantást vetett a díszesen faragott bútorra, majd sóhajtva lebaktatott.

A mumus elgémberedett tagjaiba visszatért az élet, szemeibe csillogás költözött.

- Hát végre mégis…- suttogta boldogan…

 

 

- Édesapád mindig azt mesélte, gyerekkorában a nagymamája azzal riogatta, hogy ebben mumus lakik! – méregette csípőre tett kézzel, mosolyogva a szekrényt a fiatalasszony. Fekete ruhája szürke volt a portól, pár tincse pedig kócosan lógott ki a kendő alól kipirult arcába. A mumus megbabonázottan figyelte a résen át.

- Te láttál már mumust? – kérdezte kíváncsian Kata. Az asszony felnevetett.

- Még sosem! De igazán kíváncsi lennék egyre! – kacsintott.

- Akkor nyissuk ki!  - nyúlt a pöttöm a fogantyú felé, de az édesanyja megállította.

- Nem szabad ám így rátörni a mumusra, szívem! Ha te kedves vagy, ő is az lesz! Először is tisztítsuk meg az otthonát! – mosolygott rá Katára, aki vidáman bólintott.

A mumuson valami fura érzés vett erőt…

 

 

- Szerinted a mumus előmerészkedik ma éjjel? – bújt édesanyjához a kislány. Lassan éjfélre járt. A szekrény kívülről csillogott-villogott, bele viszont nem néztek. Megegyeztek, várnak néhány napot.

- Lehet, hogy szégyenlős és félénk, s még nem tudja, mire számítson tőlünk. – ölelte át Katát Szofi.  – De kikészítettünk neki egy kis elemózsiát, az talán előcsalogatja! Ki tudja, mióta nem evett már?!

- Hát, buta egy mumus, ha nem eszik a meggyes pitédből! – jelentette ki a pöttöm, majd elvackolta magát anyja karjaiban. Az egész napos takarítástól fáradtan álomba ájultak…

 

 

Halkan nyílt a szekrényajtó, majd egy magas alak lépett ki rajta. Óvatosan körülkémlelt, majd leült a sámli elé, s kezébe vette a tányért. Jólesően szívta be a pite illatát, majd pillanatok alatt befalta. Végül nagyot kortyolt az odakészített bögréből…

- Bodzaszörp! – krákogta, diszkréten fulladozva.  – Ha legalább whisky lenne! És nem ártott volna egy jó kis szaftos marhasült sem…

Az ágyban a kislány szuszogva a másik oldalára fordult, majd újra elfészkelte magát anyja karjaiban, aki szaggatottan felsóhajtott. A mumus melléjük lopózott. Percekig nézte a két alvót, majd egy mozdulattal letörölte Szofi könnyeit, de rögtön el is kapta a kezét.

- Bolond vagyok! – dörmögte alig hallhatóan, majd visszazárkózott a szekrénybe…

 

 

- Anya! Anya! Kelj fel! Idenézz!

Szofi fáradtan ült fel az ágyban. Égtek a szemei és alig látott.

- Mi van, szívem? – kérdezte álmosan az izgatott Katától.

- A mumus! Megette a pitét!

A fiatalasszony kivetődött az ágyból. A szekrény előtti sámlin üresen árválkodott a tányér, de a bodzaszörpös bögre félig tele volt. Szemöldökét összehúzva nézett Katára.

- Biztosan nem te etted meg?

- Anya! Hogy képzeled?!  - háborodott fel a kislány. – A mumusnak tettük ki, ő is ette meg!

Szofi nem igazán hitt neki, de nem kérdezett többet…

 

 

Aznap este Szofi minden ajtót, ablakot háromszor ellenőrzött, hogy be vannak-e rendesen zárva.

- Anya, ne aggódj, mondom, hogy a mumus volt! – csóválta a fejét Kata.

Szofi nehezen hitt neki.

- Mumusok nem léteznek… - mormogta bizonytalanul, mikor aludni tértek. A kislány hamar elaludt, de neki nehezen jött álom a szemére. Felidézte magában férje gyerekkori meséit a mumusról.

- Whisky! – jutott hirtelen eszébe. - Péter mindig whisky-t csempészett a mumusnak!

Szofi a sötétben kilopózott a konyhába, s egy nagy pohár italt töltött, majd a szekrény elé rakta, a tányér mellé, amin egy szelet pulykasült feküdt krumplival. Végül ágyba-bújt, s dobogó szívvel várta a csodát…

 

 

Éjjel 1-körül a szekrény ajtaja lassan kinyílt, majd a magas alak kióvakodott a szobába. Szofinak a lélegzete is elakadt, amikor lekuporodott a sámlihoz. Beleszagolt a pohárba, s elismerően csettintett a nyelvével.

- Ez igen! – mormogta halkan, majd nekilátott a pulykának. Szofi, amilyen óvatosan csak tudott, centiről-centire hernyózott le az ágyról, majd a padlón folytatta útját. A mumus eközben ráérősen megvacsorázott, közben bele-bele kortyolva a whisky-be.

Már majdnem a végére ért, mikor észrevette az ágy sarkánál tágra-nyílt szemmel figyelő fiatal nőt. Döbbenten bámulták egymást egy darabig, majd a mumus hátrálni kezdett a szekrény felé.

- Ne… kérem… - suttogta Szofi, előrenyújtva kezét.

A mumus egy pillanatra megtorpant, majd egy lépéssel a szekrényben termett, s kattant a zár. A fiatalasszony visszaült a sarkára, s hitetlenkedve meredt maga elé.

- Hát tényleg létezik… - suttogta maga elé…

 

 

Másnap délelőtt egy gondosan összehajtogatott égszínkék papírlap csúszott be a szekrényajtó hasítékán. A mumus egy darabig bizalmatlanul méregette, majd úgy döntött, mégiscsak megnézi. A papíron mindössze ennyi állt:

 

Őszintén sajnálom, hogy megijesztettem! A továbbiakban nem fogom zaklatni, ígérem. Remélem azért a vacsorát ezután is elfogadja…

 

Üdvözlettel: Szofi

 

A mumus meglepetten forgatta a levelet. Nem emlékezett rá, hogy valaha is hallott volna ilyen esetről. Hosszas gondolkodás után aztán úgy döntött, mindennek megvan a maga ideje…

 

 

- Anya! Anya! Leveled érkezett! – lobogtatott egy sötétkék borítékot Kata délután.

- Levelem?! – nézett döbbenten Szofi. Beletörölte kezét a kötényébe, majd átvette a levelet, melyen a címzés ennyi volt:

 

Szófiának

 

Kihajtogatta a papírlapot, elolvasta, majd kissé sápadtan a nadrágzsebébe tűrte.

- Baj van?  - kérdezte Kata.

- Nincs semmi baj, szívem, ne aggódj! – simogatta meg lánya fejét Szofi, de gondolatai máshol jártak…

 

 

Pontban éjjel 1-kor nyílt a szekrény ajtaja, majd a mumus kilépett rajta. Szofi kiegyenesedett ültében. Szívdobogva várta, mi történik. A mumus leereszkedett vele szemben, mindössze karnyújtásnyira. A fiatal nő meg sem tudott szólalni.

- Ne féljen, nem harapok… - dörmögte a mumus.

- Én… én nem… én csak… - hebegte Szofi megilletődötten, majd elhallgatott. Percekig nézték egymást, majd a nő szólalt meg újra.

- Tényleg sajnálom a tegnap éjszakát! És köszönöm a lehetőséget…

- Én sajnálom, hogy olyan udvariatlanul viselkedtem! Csak tudja, felnőttel még sosem volt szerencsém találkozni… Gyerekkel is csak közel 30 évvel ezelőtt…

- 30 éve?! – kapta fel a fejét Szofi. – 30 évvel ezelőtt is itt élt?

- Természetesen! – bólintott a mumus. – A kölyökre, aki akkor kilesett, a mai napig emlékszem. Nagy barna szemei voltak és kócos barna haja. A térde meg mindig le volt horzsolva. Rendes kölyök volt, biztosan felnőtt már… No! Most miért sír?!

 

 

Mikor a férfi átölelte, Szofiban benn rekedt a levegő. Egy pillanatig döbbenten fogadta a váratlan kedvességet, majd szemét lehunyva átadta magát az ölelésnek. Percekig ültek így szótlanul. Jól esett a csend…

 

 

Kata reggel meglepetten konstatálta, hogy édesanyja már nincs az ágyban. A konyhában bukkant rá, dúdolva sürgött-forgott.

- Jó reggelt, Pocok! – csókolta homlokon lányát.

- Anya, mi van veled? – kérdezte gyanakodva Kata.

- Mi lenne?  - torpant meg Szofi rajtakapottan.

- Fura vagy! – jelentette ki a kislány. – Azóta nem nevettél, hogy apa… - itt hirtelen elharapta a mondatot.

Szofi tekintete elfelhősödött, még a nap is elbújt. A konyha is sötétebb lett.

- Sajnálom, igazad van. – fordult vissza az asszony csendesen a tűzhelyhez. – Öltözz fel szívem, és gyere reggelizni…

 

 

Az egész napot a házban töltötték, csendesen. Kinn folyamatosan esett. Kata rajzolt, meg olvasgatott, Szofi kézimunkázott. A kislány nem mert visszatérni anyja különös viselkedésére. De érezte, hogy valami történt. Bement a hálószobába, s megállt a szekrény előtt. Percekig tűnődve vizslatta, majd fogott egy papírlapot, s dülöngélő gyermekbetűkkel írni kezdett…

 

 

A mumus elgondolkodva ült az ágyán. Nem volt egy érzelmes, érzelgős valaki, de most valami olyannal futott össze, ami erősebb volt a maga építette falaknál. Sosem látott még asszonyi könnyeket… Ezek az apró szivárványszín vízcseppek alaposan megbolygatták a világát. Maga sem értette az elmúlt éjszakát. Töprengve forgatta kezében a fehér papírlapot…

 

 

Szofi a nappaliban ült, a sötétben. Kinn szakadt az eső. Kata már réges-rég aludt, de ő képtelen volt. Egyre csak az elmúlt éjszaka járt a fejében. A mumus, aki nem is volt félelmetes, hanem nagyon is kedves és gyengéd. A nő felsóhajtott.

- Baj van?

Szofi ijedten fordult hátra.

- A frászt hozta rám! Mit csinál itt, ilyen távol a szekrénytől?! – meredt a férfira, aki egy kicsit elgondolkodott.

- Nem találtam a szobában, hát… - itt elakadt.

Zavartan hallgattak egy kicsit, majd Szofi szólalt meg:

- Ízlett a vacsora?

- Hogy őszinte legyek, még nem ettem meg…

Ismét hallgattak. Majd a férfi nagy levegőt vett, és:

- Lenne kedve csatlakozni hozzám?

Szofi meglepődött.

- Csatlakozni?

- Igen! Úgy értem… együtt leülni… és… beszélgetni…

Szofi elmosolyodott, majd a kezét nyújtotta a zavart mumusnak, aki felsegítette őt a fotelből…

 

 

Kata reggel korán ébredt. Szofi még jóízűen aludt, arcán enyhe pírral, szája sarkában apró mosollyal.

A kislány a szekrényhez lopódzott, s legnagyobb meglepetésére egy égszínkék borítékot talált, melyre az ő neve volt írva. Kiszaladt vele a konyhába, s a pultra felkuporodva olvasni kezdett…

 

 

Napok, hetek, hónapok teltek el. Szofi és Kata élték az életüket, de egyikük sem említette a mumust többé. A szekrényhez nem nyúltak. Szofi arca lassan elveszítette sápadtságát, szemébe visszatért a csillogás. Kata pedig félelemmel vegyes örömmel figyelte anyja átváltozását…

 

 

- Boldog születésnapot, szívem!

Kata ámuldozott. Az asztalon egy gyönyörű égszínkék torta állt, szivárványszín gyertyákkal.

- Anya! Ezt te csináltad?! – hüledezett a kislány.

- Fontos ez most? – kérdezte Szofi zavartan. – Kívánj valamit!

Kata elgondolkodva nézte egy darabig anyját, majd elmosolyodott, s egy szuszra elfújta a gyertyákat…

 

 

- Kata! Kicsim, ébredj!

A kislány álmosan nyitogatta a szemét.

- Baj van? – kérdezte ásítva.

- Nem, nincs, ne aggódj! Csak szeretnék mutatni valamit… - mosolygott Szofi zavartan.

Kata felült.

- Hány óra?

- Éjjel 1.

Abban a pillanatban az óra ütni kezdett a nappaliban, s lassan nyílni kezdett a szekrényajtó. Kata lélegzetvisszafojtva bámulta, miként lép ki rajta egy magas férfialak a félhomályba.

- A mumus… - suttogta.

A férfi hozzá lépett, majd átnyújtott egy szivárványszín rózsát, s egy apró dobozt.

- Boldog születésnapot!

 

 

- Mi volt abban a dobozban, nagymama? – kérdezte kíváncsian a szőke copfos kislány. Az idős asszony elmosolyodott.

- Álmok, pillanatok, emlékek… - simogatta meg unokája fejét. – Sok szép apróság…

- Én ezt nem értem! – ingatta a fejét a kisfiú, és a szekrényre mutatott. – Azt akarod mondani, hogy ebben a szekrényben egy mumus lakik, aki ajándékot is adott a 8. születésnapodra? De hiszen mumusok nem léteznek!

- Csak azért, mert te nem hiszel bennük, nem jelenti azt, hogy nem is léteznek! – torkollta le a kislány. – Ha nagymama azt mondja, ő ismer egyet, akkor az úgy is van!

- Ha valóban létezik, mi miért nem láttuk soha? És anya? És különben is! Nem fejezted be a mesét! Mi történt aztán? – fordult a kisfiú az idős asszonyhoz, kinek tekintete a távolba révedt.

- Anyám fél év múlva férjhez ment. Kaptam egy csodálatos apát, és boldogan nőttem fel…

- De anya azt mondta, ő sosem látta a dédiéket! – nézett nagy szemekkel a kislány.

Az idős hölgy elmosolyodott.

- Látta ő, csak nem emlékszik…

A két gyerek csodálkozva meredt rá.

- Az hogyan lehetséges?

Az idős asszony barna szemei lányos pajkossággal felfénylettek, majd leoltotta a lámpát, s titokzatosan a szekrény felé fordult. A két gyerek félelemmel vegyes kíváncsisággal bújt hozzá.

Az óra ütni kezdte az éjjel egyet, s a lassan kitáruló szekrényből egy magas férfi és egy fiatal nő alakja bontakozott ki a félhomályban.

- Rég láttunk, Katám!

-Alexa-

A bejegyzés trackback címe:

https://blueeyetales.blog.hu/api/trackback/id/tr35308649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása